Programma's

8. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Algemeen

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden ruimtelijke ordening, grondexploitatie (niet-bedrijventerreinen) en wonen.

Wat willen we?

We maken gewenste ontwikkelingen mogelijk en bevorderen de ruimtelijke kwaliteit en een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Hierbij respecteren wij het landschap en de natuur- en cultuurhistorische waarden. We zetten de veranderopgave van de Omgevingswet in voor een andere manier van werken binnen het fysieke domein. We vinden dat er voor iedereen een geschikte woning moet zijn en dat onze inwoners prettig moeten kunnen wonen in een veilige en schone omgeving.

Ontwikkelingen

Ontwikkeling woningbouw  
In het kader van de ruimtelijke (regionale) opgave en ontwikkelingen is gewerkt aan een omgevingsvisie met aandacht voor aspecten zoals wonen, werken, infrastructuur, recreatie, natuur en energietransitie. Deze visie zal niet alleen bijdragen aan een aansluitende ruimtelijke planning, maar ook een positieve invloed hebben op sociaal-maatschappelijke vraagstukken. De vaststelling is voorzien in het tweede kwartaal van 2025. Een belangrijk aspect van deze visie is de verplichting voor gemeenten om een volkshuisvestingsprogramma op te stellen. Dit programma helpt ons bij het plannen van onze woningbouw-opgave. Het zorgt ervoor dat deze woningbouwopgave niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn succesvol en duurzaam verankerd wordt. Deze verplichting om een volkshuisvestingsprogramma op te stellen gaat in op 1 januari 2026. Dit programma vormt de basis voor de lokaal te maken prestatieafspraken.
De ambitie voor woningbouw is om jaarlijks gemiddeld 150 tot 200 woningen toe te voegen. In de periode van 2026 tot en met 2030 staan nog ruim 1400 woningen geprogrammeerd. Dit aantal is noodzakelijk vanwege de nog toenemende woningvraag. Bovendien sluit dit aan bij de afspraken die zijn gemaakt in de woondeal. Op dit moment wordt er gewerkt aan een update van de woondeal. In deze update blijft het aantal te realiseren woningen voor de regio gelijk aan de afspraken uit 2023, maar ligt de nadruk vooral op de randvoorwaarden (zoals capaciteit, netcongestie, groen-blauw ambities en mobiliteit) die ingevuld moeten worden om de verstedelijking op een verantwoorde wijze vorm te geven.  

Enghuizen,2e fase
De gemeenteraad heeft in april 2025 een besluit genomen over de verhoging van het aantal te bouwen woningen en de realisatie van een gebouwde parkeervoorzieningen. Op basis van deze besluitvorming is de verdere planuitwerking ter hand genomen en wordt er uiterlijk in het 3e kwartaal van 2025 een integraal pakket, bestaande uit een stedenbouwkundig plan, aankoop NS-gronden, vaststellen grondexploitatie, uitwerking verkeersontsluiting en exploitatievarianten voor de gebouwde parkeervoorziening ter besluitvorming voorgelegd. In samenhang daarmee worden ook de financiële aspecten in beeld gebracht en de gevolgen daarvan voor begroting op korte en langere termijn.  

Lathum Later
In 2022 heeft de gemeente ingestemd met de dorpendeal Lathum Later. Inmiddels is er een Masterplan door de stuurgroep Lathum Later opgesteld met bijbehorende begroting  en zijn de plannen voor het dorpshuis op de locatie Kerkstraat 1 in Lathum uitgewerkt. Dit masterplan wordt in het 2e of 3e kwartaal 2025 met de daarbij behorende financiële context ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

Omgevingswet
Sinds 2024 geven we uitvoering aan de Omgevingswet. Hieruit komen wettelijke verplichtingen voor gemeenten, zoals het opstellen en actueel houden van een omgevingsvisie en het omgevingsplan. Het opstellen van het omgevingsplan en het inrichten van bijbehorende rollen zoals de regelanalist, planregisseur en plantekenaar vraagt een grote financiële inzet. Als blijkt dat aanvullende middelen nodig zijn dan volgt hiervoor een voorstel aan de raad.

Rivierklimaatpark
In de zomer van 2025 wordt over een voorkeursvariant besloten. Recente nieuwe doorberekeningen van Rijkswaterstaat laten zien dat de kosten flink zijn gestegen. De daadwerkelijke effecten voor Zevenaar zijn op dit moment nog niet bekend.

Beleidskaders

Lasten, baten en saldo

bedragen x € 1.000

11.131.530

0,9%

7.918.218

0,7%

Deze pagina is gebouwd op 07/03/2025 08:50:57 met de export van 07/03/2025 08:40:57