Dit programma gaat over brandweerzorg, crisisbeheersing en integrale veiligheid.
Wat willen we?
We zetten ons in voor een veilige en leefbare samenleving. Samen met onze inwoners werken we aan een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt. Thuis, op straat, in het dorp of de stad én in het buitengebied.
Ontwikkelingen
Veiligheidsagenda De kaders vanuit Veiligheid zijn vastgelegd in de Integrale Veiligheidsagenda 2023-2026. Naast de reguliere werkzaamheden is er de aankomende jaren extra aandacht voor: - De aanpak van de georganiseerde criminaliteit - Zorg en veiligheid - Digitale veiligheid
Georganiseerde criminaliteit Het gevaar van georganiseerde criminaliteit is dat illegale activiteiten en reguliere functies in de gemeente naar elkaar toegroeien. Dat ondermijnt de democratische rechtsstaat en schaadt de samenleving en de levens van (jonge of kwetsbare) mensen op allerlei manieren. Samen met inwoners en bedrijven proberen we de weerbaarheid van onze gemeente te vergroten. We zetten in op het vergroten van de veiligheid van bedrijventerreinen en het buitengebied.
Zorg en veiligheid De samenwerking tussen zorg en veiligheid wordt steeds intensiever. We willen doorstappen naar een persoonsgerichte aanpak (PGA). Hiermee kunnen we de samenwerking organiseren tussen tal van in- en externe partners bij complexe casuïstiek die te veeleisend is voor het gebiedsteam / sociaal team, maar te licht voor het Zorg- en Veiligheidshuis. Ook biedt de lokale PGA goede handvatten voor afbakening van de doelgroep, gegevensdeling, monitoring en het integreren van bestaande overleggen. De PGA moet in 2026 uitgerold zijn. Het Zorg- en Veiligheidshuis speelt een cruciale rol in de coördinatie en integratie van zorg- en veiligheidsdiensten voor kwetsbare burgers. Met het wegvallen van de POK-gelden in 2028 ontstaat een significante financieringskloof. De financiële last die oorspronkelijk door de POK-gelden via de centrumgemeente werd gedekt, zal moeten verschuiven naar de gemeentelijke budgetten om de continuïteit van essentiële diensten te waarborgen.
Digitale criminaliteit De impact van online criminaliteit op slachtoffers is groot. Daarbij gaat het niet alleen om financiële schade en verlies van waardevolle gegevens, maar ook om verlies van vertrouwen, de wereldwijde schaal van verspreiding en victimblaming (het slachtoffer wordt aan de spreekwoordelijke schandpaal genageld), en het gevoel nooit slachtoffer af te zijn. Daarom blijven wij ons inzetten voor het vergroten van de bewustwording en weerbaarheid van burgers en ondernemers.
Beleidskaders
Integrale Veiligheidsagenda 2023-2026
Toezicht en handhavingsbeleid 2018-2022
Lasten, baten en saldo
bedragen x € 1.000
Lasten
4.906.458
0,4%
Baten
132.969
0,0%
Deze pagina is gebouwd op 07/03/2025 08:50:57 met de export van 07/03/2025 08:40:57